Andere schildertechnieken


Polychromie
of 'veelkleurigheid' is een term die in de kunst en architectuur wordt gebruikt om de toepassing van verf of versieringen in verschillende kleuren aan te geven. De toepassing van kleur heeft in de loop van de geschiedenis steeds een belangrijke plaats ingenomen, waarbij iedere stijlperiode zijn eigen specifieke kenmerken had.
In onze restauratiepraktijk komen we vaak polychroom geschilderde interieurs tegen, denk aan de rijk geschilderde plafonds met versieringen in bladgoud, de kerkinterieurs, maar ook aan gevels vinden we regelmatig mooie voorbeelden van polychromie, de gevelstenen,  beschilderde familiewapens en ornamentiek.
Ook de heiligenbeelden staan bekend om hun polychromie.

Vergulden

Verguldwerk kan voorkomen op losstaande objecten zoals bijvoorbeeld een zonnewijzer of een torenhaan, of onderdeel uitmaken van polychromie. Verguldwerk wordt veel toegepast bij ophogingen op sierlijsten van plafonds of snijwerk op orgelkassen. 

De meest voorkomende vorm van vergulden is de mixtionvergulding, die zowel binnen als buiten kan worden toegepast. Tegenwoordig bestaat hierop ook een variant die in acryl wordt uitgevoerd. Een andere vorm van vergulden is de polimentvergulding. Dit geeft de mooiste uitstraling, maar het is tegelijkertijd de meest kostbare methode, want het is een bewerkelijke verguldmethode. Bovendien is deze techniek alleen binnen toepasbaar.
Aangezien bladgoud nogal kostbaar is, is een vergulding met koperblad - ook wel genoemd  ‘klatergoud’- een alternatief, zij het met een geringere glansgraad.

Trompe l'oeil
Deze Franse term betekent letterlijk  ‘het oog bedriegen’, en wordt gebruikt voor voorstellingen en geschilderde effecten die zo bedrieglijk levensecht aandoen, dat men ze haast moet aanraken om te ervaren dat het om een geschilderd, plat oppervlak gaat. Een trompe l'oeil is bedoeld om de mens te verwonderen en als het kan even op het verkeerde been te zetten. Essentieel hierbij zijn de perspectiefwerking en een goed gebruik van licht en schaduw. Deze laatste principes zijn ook essentieel bij het aanbrengen van geschilderde effecten als lijstwerk of paneelindelingen. Zij kunnen een marmer- of houtimitatie levensechter maken en diepte geven.

Beletteren
Een decoratieschilder is van oudsher ook letterschilder. Tegenwoordig wordt veel gewerkt met plakletters, maar gelukkig heeft ons bedrijf nog de vaardigheid om op de authentieke manier te beletteren met het penseel.

Sjabloneren
Een regelmatig terugkerend onderdeel van het vak is het maken en aanbrengen van sjablonen. Ook dit sjabloneren is een eeuwenoude techniek, die tegenwoordig opnieuw populariteit geniet. Het lijkt vaak eenvoudig, maar een ingewikkeld en veelkleurig sjabloon aanbrengen is soms lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Een mooi sjabloon is, mits zorgvuldig toegepast, een verrijking van het interieur.

Wandafwerking
Er zijn allerlei mogelijkheden om wanden af te werken met verftechnieken, in plaats van met een behang of sauswerk. Het decoreren van wanden kende een opleving eind 19e eeuw, toen behang te duur was voor veel mensen. De decoratieschilder bood uitkomst en ontwikkelde een verscheidenheid aan wandafwerkingen, zoals bijvoorbeeld wikkelen of kloppen. Hierbij werd veelvuldig zelfgemaakt gereedschap gebruikt, onder andere gemaakt van oude fietsbanden.